Als de Algemene Periodieke Keuring (APK) van uw voertuig is vervallen, mag u geen gebruik maken van de openbare weg met dit voertuig. Door omstandigheden kan het gebeuren dat uw voertuig niet op tijd APK-goedgekeurd is. Om aan de APK-plicht te kunnen voldoen, heeft u na de APK vervaldatum twee maanden de tijd het voertuig alsnog te laten keuren ( Artikel 11 van het Besluit voertuigen). Dit geldt voor een gekentekend motorrijtuig of aanhangwagen waarvoor de APK-keuringsplicht van toepassing is ( Artikel 72 van de Wegenverkeerswet 1994). Het voertuig mag tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan.

Opnieuw keuren

Wilt u uw voertuig weer APK laten keuren dan mag u wel voor de keuring naar het APK-keuringsstation toe rijden. U moet wel de kortste route volgen. Het is verstandig om uw verzekeringsmaatschappij dan ook in te lichten.

Schorsen

Als u uw voertuig langer dan twee maanden niet gebruikt, dan moet u de geldigheid van het kentekenbewijs schorsen. Dit houdt in dat u vrijstelling kunt aanvragen voor de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig (WA-verzekering, geldige APK en motorrijtuigenbelasting). Meer informatie over online schorsenĀ en opnieuw keuren van een geschorst voertuig.

Source